Szűrés

A szűrést minden akváriumban egyszerű szivacs szűrűvel végezzük. kép A szivacs vagy fehér vagy kék színű. A kékből két méretet használunk. A kishalaknál a 45-ös méretet, a tenyész és nevelő medencékben pedig a 20-as szemcseméretűt. 

A szivacsokra a lyukat egy megélezett szélű réz fűtés csővel fúrjuk. 

A szűrés hatékonyságának növelése érdekében cseh típusú vízátemelőket készítettünk bergmanncsőből. 

Többek között a habkővel szembeni előnye, hogy nem dugul el, ha véletlenül mégis, tisztitása meglehetősen egyszerű.

A levegőt egy központi kompresszor szolgáltatja.Korábban két darab levegő pumpát használtunk, ezeket cseréltük le egy kompresszora.

 A levegőt ragasztható PVC csövekkel vezettük az akváriumok fölé, majd ezek a csövek lettek az aktuális helyen megfúrva, egy kis levegőcsappal ellátva. Innen pedig a levegő hagyományos légcsővel van az akváriumokba bevezetve.

Nagyon fontos az akváriumok szűrése, vízcsere alkalmával szoktuk a szivacsot akváriumvízben kinyomkodni, ha el van tömődve, de akkor is csak módjával, mivel a túlzott tisztítással kárt tehetünk a benne élő baktérium kultúrában. 

Új akvárium indítása esetén, az új szivacsot ebben az imént említett vízben, ,,avatjuk be'' így hamarabb megtelepszenek a hasznos baktériumok, ezáltal sokkal gyorsabban indul be az akvárium biológia szűrése. 

 

Egy már jól működő, illetve egy új szivacs.