L 333

Hypancistrus sp.

 

Élőhelye: Rio Xingú (Porto de Moz), Pará, Brazília

Méret: 13-15 cm

Szinoníma nevek: Gelblicher Königstigerharnischwels, New Queen Arabesque, Gold Zelbra

Az élőhelyén mért vízparaméterek: 

26-31 C˚

pH: 6,4-7,2

Ivari különbségek: A hím sokkal nagyobb a vele egykorú nősténytől. Mint a többi Hypanctistrus-nál, náluk is a szokásos jellemzők megfigyelhetőek. (testforma, fejnagyság, melluszonyának első íve, szőrzet, ivarnyílás stb.)

Testformájuk: A hímé, felűről vizsgálva, ék alakú. A nőstény kerekebb. 

Fejnagyság: A hím feje nagyobb. 

Melluszonyának első íve erőteljesebb és jóval szőrősebb,

 mint a nőstényé.

Szőrzete: A hím teste szőrős, a nőstényé kevésbé. 

 

A tenyészcsapatom egy német tenyészetből származik. 10 darab halat vásároltam, melyekből a későbbiekben 6 hím és 4 nőstény lett. 

Ők is "standard L-es medencében" vannak. (110 literes, 80x50-es alapterületű, vékony homokréteg, 2 db szivacsszűrű, uszadékfa, garnélák, maláj tornyoscsigák és néhány agyagcső)

Az víz hőmérsékletét 27 és 31 fok között szoktam tartani. A takarítás tenyészidőszakban (októbertől áprilisig) heti fél vízcserét jelent, tenyészidőszakon kívül pedig két hetente ugyanennyit. 

A víz vezetőképessége kb 400 microsiemens, tehát körülbelül 10-es német keménységű.

Etetésükre ebben a cikknél sem térnék ki részletesen, ITT megtaláltok róla mindent. 

Nászuk a szokásos módon zajlik. Az ikrázásra kész nőstényt a hím beszorítja a csőbe és jó esetben, addig nem engedi ki, amíg az le nem rakja az ikrákat.  

Ahogy a képen is látható, ikrázás után a hímet a csővel együtt veszem ki és teszem át egy olyan kisakváriumba, aminek az egyik hosszanti oldalfala függönyanyag. Ebbe csak egy levegőcsövet rakok, így tulajdonképpen egy víztérben vannak a nagyakváriummal (így fűtésről, szűrésről nem kell külön gondoskodni). Azonban mégis külön tudom etetni őket. A kelési idő a hőmérséklettől függően 4-5 nap. A szikzacskó felszívódása pedig további 5-6 napot igényel. Az elúszott kishalak körülbelül 1,5 cm-esek, tehát elég nagyok. Számuk általában 15-25, de jó ikrázás esetén a 30-at is elérheti.

Etetésük keltetett artémiával indul. Ezt cirka 10 napig kapják. Utána már ciklopszot és Tropical spirulinás tablettát is kapnak heti 1-2 alkalommal.  Másfél, két hónap után a korábban említett kis akváriumból átteszem őket egy külön, nagy nevelőmedencébe, aminek a vize már szobahőmérsékletű (25-26 fok) csapvíz.Itt már többféle fagyasztott táplálékot is kapnak (artémia, vörösszúnyoglárva stb.)

Körülbelül 8-9 hónapos korukra érik el a 4 cm-es nagyságot.Mintázatuk nagyon változatos.

2,5-3 éves korukra lesznek ivarérettek. 

Már több kezdő akvarista is megkeresett, miszerint L-es harcsákat szeretne tenyészteni. A következőt mondtam nekik is: Az általam tartott L-es harcsák közül a legkönnyebben tartható és legkönnyebben szaporodásra bírható algázók. Így az L333-ast bátran ajánlom minden kezdő akvaristának, aki L-es harcsát szeretne tartani vagy esetleg tenyészteni.