L 264

Leporacanthicus joselimai

Élőhelye: Rio Tapajos, Pará, Brazília

Mérete: kifejlett mérete 15 cm

Az élőhelyén mért vízparaméterek: 

25-29 C˚

pH: 6,0-7,6

 

Ivari különbségek: A hím nagyobb, ék alakú.A nőstény kisebb,

kerekded. 

 

A hím teste tüskés,

szőrös

míg a nőstény nem.

Egresits Jani barátom még színbeli differenciát is vél felfedezni a hím és nőstény között.

Az én tenyészcsapatom egyik fele Ausztriából, a másik fele pedig német tenyésztőktől származik. Összesen 15 darab halat vásároltam körülbelül 2,5-3 éve. A halak 4 cm-esek voltak. De ebből a 15 db-ból már nincs meg mind, mert adtam el belőlük Erdős Gyuri harcsás barátomnak.

Szereti a semleges és savanyú vizet, de probléma nélkül tartható enyhén lúgos vízben is.

A halak egy 110 literes (80x50-es alapterületű) medencébe kerültek. Az akvárium a szokás L-es berendezésű. (homok, fa, 2 szivacs, garnélák, csigák, stb.) 

A víz hőmérséklete 26-30 fok közötti. Vezetőképessége kb 400 microsiemens. A takarításuk tenyészidőszakban hetente, tenyészidőszakon kívül 2 hetente zajlik fél vízcserével. Etetésükről az Etetés c. rovatban olvashattok.

A szakirodalom szerint 15-20 cm a kifejlett méretűk. Összesen 2 db tenyésztési sikert találtam az interneten. Mindkét siker esetben 15 cm feletti tenyészhímekől olvastam. Sőt, a tenyésztők alapkritériumként tekintették, hogy a hímek legalább 15 cm-esek legyenek. 
Nálam mindössze még csak 11 cm-esek voltak a hímek (2014 december, 2015 január környékén), a nőstények 7-8 cm-esek, amikor is az egész telet "csövön töltötték". Biztos voltam benne, hogy le fognak ikrázni. A nőstények majd kidurrantak az ikráktól és a hímek "agyon-vissza" rágták őket. Mindössze csak 1 évet tévedtem. 2015 december 4-én leikrázott nem a legnagyobb hím és nem a legnagyobb nőstény. Sokkal jobban örültem, mint amikor a 46-osok ikráztak. Nagyon boldog voltam. Boldogságomat fokozta, hogy pont szemtanúja voltam. Nászuk meglepett. A hím teljesen megőrült. Ki be "rohangált" a csőből, hol szemből, hol farral állt rá a csőben lévő nőstényre. Szokatlan viselkedése nagyon meglepett. Amikor a nőstény elhagyta a csövet, megláttam az ikracsomót. 

A kishalak 5 nap alatt keltek ki.

És 7 nap után úsztak el. Kb 1 cm-esek lehettek. 

Ahogy a többi L-esnél is ikrázás után a csövet hímestűl átrakom egy olyan kisakváriumba, aminek az egyik hosszanti oldalfala függönyanyag. Ebbe csak egy levegőcsövet rakok, így tulajdonképpen egy víztérben vannak a nagyakváriummal (így fűtésről, szűrésről nem kell gondoskodni). De mégis külön tudom etetni őket. 

A korábban említett tenyésztői sikerek, arról számoltak be, hogy a hím nem gondos apa, nem foglalkozik az ikrákkal és emiatt nagyon rossz a kelési arány. Én ezt teljes mértékben csak cáfolni tudom. Nálam tökéletesen végezte a dolgát, bár lehet, hogy mindez csak az én szerencsém. Először ők is szokásos keltetett artémiát kaptak. Elúszás után, betettem egy pici szivacsszűrőt ebbe a kisakváriumba, hogy a lebegő artémia peteburkot kiszűrje, nehogy a kishalak beegyék és bélelzáródást kapjanak. 

A 2,5 hónapos kishalak

4 hónapos korukra elérték a 3-4 cm-es nagyságot.

Hogy mennyi kishal lett, sajnos pontosan nem tudom megmondani, mivel a tenyészhalak is rettentően szeretik a keltetett artémiát, ezért kirágták a kismedence oldalán lévő függyönyanyagat, így a kishalak egy része átúszott a nagyokhoz. 

Rág, mint a nyúl ;)

Számomra az L264-esek az egyik, ha nem a legszebb L-es fajta.