L 168

Zonancistrus brachyurus

 

Élőhelye: Rio Negro és Rio Uneiuxi vízgyűjtő területe, Brazília

Mérete: kifejlett mérete 15 cm

Szinoníma nevek: Butterfly Pleco, Anci brachyurus, Anci/Zonanci pinctus

Az élőhelyén mért vízparaméterek:

Hőmérséklet: 25-29 

pH: 5,6-7,0

Ivari különbségek: a hím melluszonyának első íve sokkal erőteljesebb és szőrösebb, mint a nőstényé. A nőstény teltebb, pocakosabb, a hím inkább ék alakú és a két nemet együtt vizsgálva, a hím feje jóval nagyobb.

Én a 168-asaimat 2012 novemberében hoztam Németországból, Kamsdorfból, amikor is Egresits Jani és Timár Tibi barátaimmal meglátogattuk a Wilhelm családot. (A Wilhelm név ismerősen csenghet az Apistogramma wilhelmi-ről)

6 példányt vásároltam tőlük, a mai napig nem tudom biztosan megmondani az ivarok pontos arányát, de azt feltételezem, hogy 3-3-as arányban vannak.

A halak egy kb 110 literes (80x50-es alapterületű) medencében vannak az L169-esekkel együtt. Tehát összesen 12 db hal. Az aljzat vékony homokréteg, a szűrés 2 darab szivacsszűrő.

A medencében sok uszadékfa van, melyből 1 év alatt küröbelül 2-3 kilót megesznek. 

A víz 26-28 Celsius-fokos, kb 200-as ppm (10 nk). A vízcsere kéthetente történik. A szivacsokat minden esetben kimosom, mivel  a nagymennyiségű elfogyasztott fa eltömíti. A víz az égerfadoboztól, továbbá a fáktól barnul be. 

Etetésükről az Etetés című bejegyzésben olvashattok. 

Az L168-as ikrázása nem úgy történik, mint más L-eseké, vagy anciké . Tehát nászuk nem úgy zajlik, hogy a hím beszorítja a nőstényt a csőbe, hanem a hím van elöl a csőben, a nőstény mögötte. Volt szerencsém megfigyelni az ikrázásukat. A hím neki áll a mell- és has alatti úszonyain "pattogni", majd bement a cső végébe, a nőstény mögéállt, lerakta ikráit a cső bejáratába (tehát nem a cső belsejébe) melyekre a hím visszatolatott és megtermékenyítette azokat. 

 

Egyik másik éredekesség ezzel a fajjal kapcsolatban, hogy az ikrák kelése sem L-es harcsákra jellemzően zajlik. (Hypancistrus, Peckoltia, Panaqolus stb.) Míg az előbb említettek esetében az ikrák kelése vízhőmérséklettől függően 4-5 nap (és az ikrákból szikzacskós lárvák kellnek ki), az elúszás még 8-9 nap, addig a L168-asok esetében 12-13 nap a kelés és az ikrából kifejlett, már táplálkozni tudó kishalak  bújnak elő. (Tehát a lárva stádium ikraburkon belül zajlik le).

Az alábbi képeken frissen kikelt kishalak láthatók, kb 12-13 mm-esek. 

Enni keltetett artémiát, illetve Hikari spirulinás tablettát kapnak.

Az ikraszám 40-60 darab között van, melyet nagy odafigyeléssel, minimális elhullással fel is lehet nevelni.

A fenti képen egy 3 hónapos kishal

Az alsón pedig egy 8 hónapos növendék