L 162*

LDA 22/67

Panaqolus maccus

Élőhelye: Portugesa, Cojedes, Barinas, Rio Portugesa, Venezuela

Mérete: kifejlett mérete 10 cm

Szinoníma nevek: Venezolanischer Clown Pleco

Ivari különbségek: A hím, úgy, mint a többi L-es harcsánál, felűről vizsgálva ék alakú.

A melluszony első sugara vastag és szőrős. 

 

Ugyan úgy, mint a testének a has alatti uszonytól, a farokuszony tövéig terjedő része.

A nőstény melluszonyának első sugara kevésbé vastag és szőrős. Felűről nézve ő nem ék alakú, hanem gömbölyűbb. 

Ezek ivarérett halak vizsgálatánál érvényesek. 

 

Az első 10 fős 162-es csapatomat a székesfehérvári Tűzhalasoktól vettem. Vadonfogott példányok voltak, kb 4 cm-esek. Az ivarok még látszottak rajtuk.

 Először egy 120 literes (80X50) medencébe kerültek 288-asokkal és 202-esekkel együtt.  Mivel erősen faevőek, ezért sok fa és egy pár darab agyagcső alkotja az akvárium berendezési tárgyait. A szűrést kettő darab szivacsszűrő végzi. Aljzatként vékony homok réteg van leterítve. A maradék eltávolítása végett (ugyan úgy, mint a többi L-esnél) maláj tornyoscsigák és garnélák is találhatók az akváriumban.

Februárban hoztam el őket. Mivel a szakirodalomban azt olvastam, hogy a kifejlett mérete 10 cm, meg sem fordult a fejemben, az elkövetkezendő 1-2 évben ikrázni fognak. Ennek ellenére szeptemberben egy előző napi uborkaetetés után, arra lettem figyelmes, hogy valamilyen áttetsző, első ránézésre uborka maghéjnak tűnő dolog lebegett a vízben. Azt vettem észre, hogy az egyik csőben, egy 162-es veszettül legyez. Jobban megnéztem, és láttam, hogy az akkor, frissen kelt lárvákat őrzi. Feltételezéseim szerint 1-1,5 éves lehetett ekkor a hal. Kb 20 ikrát rakott, és a kishalak száma 15-20 között volt. 
Vízhőfoktól függően az ikrák 4-5 napra kelnek, a kishalak további 4-5 nap múlva úsznak el. 

 Nálam a vízparaméterek a következők: 26-30 Celsius-fokos, kb 200-as ppm (10 nk). Nyáron a vízcsere kéthetente, télen sűrűbben történik. 

Táplálkozás szempontjából a kevesbé húsevő, inkább növényi táplálékot fogyasztók közé tartoznak. Étrendjűkben, a Peckoltiákkal, Hypancikkal és Leporacanthicus szemben, gyakrabban kapnak helyet a zöldségek (cukkini, uborka, sütőtök, stb). Az etetésükről részletesebben az Etetés c. bejegyzésünkben olvashattok. 

Bátran ajánlom azoknak, akik még soha nem tartottak L-es harcsát. Egyrészt, mivel egy olcsóbb árkategóriába tartoznak,  másrészt mivel nem kell 2,5-3 évet várni, mert már 1 évesen ivarérettek lesznek.