Scleromystax/Corydoras Barbatus

Annak ellenére, hogy a Corydorasoknál említjük, 2003 óta már Scleromystax genusba sorolják. 

 

Élőhelye: Fazenda da Japuhyba near Angra dos Reis, Rio de Janeiro, Brazília 

Mérete: kifejlett mérete 9-10 cm

Szinoníma nevek: Banded Corydoras, Bearded Catfish, Bearded Corydoras, Checkerboard Cory, Filigree Cory

Hőmérséklet: 15-25 C˚

pH: 5,0-7,5

Ivari különbségek: A hím fején és hátán aranyszínű csík húzódik, nagyobb a bajsza, erősebb a mellúszójának első sugara, illetve "színesebb". 

A nőstény "szürkébb" és kerekebb testalkatú a hímnél, főleg ha ikrás.

 

A 15 fős tenyészcsapatomat Egresits Jani barátomtól vettem körübelül egy éve. 

Egy 60 literes, földön lévő akváriumban kaptak helyet. 

Ennek az az oka, hogy kimondottan hideg kedvelő fajról van szó. Nagyon nem szeretik, ha a víz hőmérséklete 25 fok fölé megy. 

Az aljzat vékony rétegű, fehér csurgói homok. A szűrés mattenfilteres. Tiszta eső/RO vízben tartom őket.

Etetése: ugyan azt kapják, mint a Coryk. (Erről az Etetés c. cikkünkben.)  Továbbá kapnak még fekete- és vörös, fagyasztott szúnyoglárvát is. 

Ikra, kishal, nagyhal.

Szaporodás: Idén ősszel, mikor először tudtam tubifekszet szerezni, az első etetés után következő reggelre ikrát raktak. Ez meglehetősen meglepett, mivel a PlanetCatFish szerint a kifejlett mérete 9,5 cm, nálam a legnagyobb hím is alig haladja meg az 5-5,5 cm-et.

A nőstények kb 4,5-5 cm-esek. Nálam egy nőstény megközelítőleg 30-40 ikrát rakott egy csomóba, a front üvegre. Gondolom ezt a helyet azért választotta, mivel a mattenfilterből kiáramló víz pont ide ver. 

Sajnos az ikracsomóról nem sikerült képet készíteni, de ezt a következő ikrázáskor pótoljuk.

Az ikrákat a L-es harcsáknál már jól bevállt kelesztő ketrecbe ragasztottam fel egyenként (hogy ha bármelyik ikra penészedni kezdene, ne terjedjen át a többire). 

A kelesztő kertrec, ahogy a képeken is látható, a tenyészmedencében van.

Ennek az az oka, hogy a tenyészmedencében a szűrés roppant jól működik. Már sokszor próbálkoztam több Corydorassal is, de nem sikerültek, mivel az alábbiakban jártam el:

Az ikrákat egy teljesen külön, kis 5-6 literes akváriumba tettem. Ebban keltek, nőttek egy darabig, de akármilyen jó volt a szűrése,(nem voltak túl etetve, volt garnéla is, csiga is a maradék eltűntetése érdekében) mindig infuzóriás lett a víz. Az infuzóriára a Cory-k kifejezetten érzékenyek. Ezért döntöttem úgy, hogy a szülökkel együtt fogom keltetni és nevelni őket. 

Ahogy korábban említettem, az ikrákat külön, egymással nem érintkezve ragasztottam fel az üvegre. Ennek az is az oka, hogy nem tudok a vízhez penészedésgátló anyagokat rakni, mivel együtt vannak ugye a szülőkkel. 

Az ikrázástól számított 3. nap keltek ki 23-24 fokos vízben. Az etetésüket kelesztett artémiával az 5. napon kezdtem el. 

(Nálam bevállt módszer) A Cory-k ikrázási kedvének növelésére az áramlás keltés. Erre is jó a cseh típusú szűrű. Illetve nagy előnye és azért használom, mert ha bármilyen elektromos motort használnék, az melegítené a vizet.

Ahogy korábban írtam esővízben vannak, aminek a pH-ja meglehetősen labilis. Ezért oda kell figyelni, mert 4,5-6,5 között életképes a lárva. Fölötte és alatt a frissen kelt lárva elpusztul.

Melegen ajánlom azoknak, akik nem szeretnek akváriumot fűteni és kimondottan hideg környezetben található az akváriumuk.