Paracaridina sp. Blue Brown Bee

Származási helye Kína. 

Mi az alábbi, körülbeli paraméterek mellet tartjuk őket:

pH: 7.5-8.5

GH: 10-14 ˚ dH

KH: 10-14 ˚ dH

Hőmérséklet: 23-24 C˚

Hivatalosan még nem került leírásra. Nem tartozik sem a Caridina, sem a Neocaridina fajok közé, általában Paracaridina sp. Blue Brown Bee (vagy csak szimplán Blue Bee) név alatt szokott futni. Ahogy a neve is mutatja ez a garnéla barna vagy kékes színárnyalatban pompázik, mely többnyire a genetikán múlik.

 

A nálunk lévő vonalban inkább a barnás szín dominál. A testüket piszkos fehér csíkok, sávok tarkítják, melyek vertikálisan helyezkednek el a garnéla testén.

Egyelőre semmilyen szabályosságot nem véltem felfedezni a csíkozáson, mindegyik garnéla egyedi mintával rendelkezik. A hímek színezete kevésbé intenzív, mint a nőstényeké. Előfordul, hogy a kevésbé szép hímeken csupán egy-két kis pont, folt található csak.

 

 Ha a színezetüktől eltekintünk, még akkor is nagyon könnyen meg tudjuk különböztetni a hímeket a nőstényektől, mivel  a többi garnélánál is megfigyelhető karcsúság (hím), 

 

illetve pocakosság, kerekség (nőstény) náluk még szembetűnőbb. 

Ami nagyban megkülönbözteti ezt a fajt a többitől, hogy ők még a törpegarnélák között is törpéknek mondhatók. Nálunk a 1,8 centiméteres nagyságnál nem igazán nőttek nagyobbra. Ez persze csak a nőstényekre értendő, a hímek ezt nem nagyon, vagy csak igen ritkán érik el. 

Tartásuk illetve szaporításuk nem igényel különösebb előismeretet vagy felszerelést. Nálunk egy körülbelül 60 literes akváriumban, egyszerű bazalton vannak, 23-24 fokos, a pesti csapvíznél 2-3 nk-val lágyabb vízben néhány gömb- és jávai moha, továbbá száraz falevelek társaságában. Enni ugyanazt kapják, mint a többi garnéla. A maradék elfogyasztása végett néhány postakürt, illetve maláj tornyoscsiga is van az akváriumban. Szaporodás szempontjából a specializált szaporodású garnélák közé tartoznak, tehát a petékből egyből kisgarnélák bújnak elő. Nálunk a nőstények kb 4 hétig forgatják a petéket. 0,5 cm-es méretben már színesek. 

Bátran ajánlom azoknak, akik már esetlegesen megunták a könnyeb neocaridina fajokat és valamilyen változatosságra, újdonságra vágynak.