Takarítás

2014.11.10 22:50

Az elmúlt évek során a takarítás sok féle módon zajlott, mind a "leszívás", mind a visszatöltés szempontjából. 

Kezdetben vödrözés. Aztán a használt vizet egy 200 literes hordóba gyűjtöttük és ez lett egy búvárszivattyúval kinyomatva, illetve a visszatöltés ugyanezzel a módszerrel zajlott. Ezt követően az akváriumok sokasodása miatt (a hely igény miatt lett a 200 literes hordó száműzve) a takarítási idő annyira megnőtt, hogy ki kellett találni valamilyen gyorsabb alternatívát. 

A buvárszivattyút felváltotta egy borszivattyú, amely közvetlenül az udvarra nyomta az akváriumokból a vizet. 

Tegnap készült a jelenleg véglegesnek tűnő rendszer, melyet Egresits Jani barátomnál láttam.

 A leszívást egy 5/4" spirál csővön egy Rover (5000l/óra) borszivattyú végzi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanezzel a szivattyúval szivattyúzuk be kintről az eső vizet is, melyet 1000 literes IBC tartályokba gyűjtünk.

 A visszatöltést a korábbi borszivattyúval végezzük, ami szintén Rover típusú (2400l/óra). A visszatöltő cső pedig colos spirál cső. 

 


A háztetőről 3 db köbös IBC tartályba folyik az esővíz. Ezekből szivattyúzzuk be a pincébe, ahol 6000 liternyi vizet tudunk tárolni melyet nem szűrünk, csak üllepítünk. Ha nagyon kevés van ez is elmarad. 

 

Ha pedig nem esik az eső, elindítjuk az RO-t.  

Savanyításhoz NOVOBALT litván tőzeget használunk, melyet nagy műszálas függüny anyagban áztatunk egy 200 literes hordóban.

Külön-külön az egyes (különböző korú) halak specifikus takarításába most nem mennénk bele, mivel lehet, hogy reggelig sem végeznénk a leírással. Talán majd a későbbiekben kis részletekben. De addig is, nyugodtan írjatok akár itt, akár e-mailen, facebook-on, ha bármi kérdésetek van. Nagyon szívesen válaszolunk.