Planktonozás

2015.02.13 21:02

Planktonozás

Tapasztalataim szerint az élő plankton minden fagyasztott és száraz halkaját überel. 

Annak ellenére, hogy a Balaton mellett élünk, a Balatonban szinte nulla a szedhető plankton mennyiség, ezért én közeli tavakban szoktam szedni. 

A legjobb időszak októbertől májusig terjed. A plankton mennyisége és milyensége nagy mértékben függ az időjárástól és az évszaktól. Ősszel az alga lepusztulása után apró naupliák jelennek meg, majd ezt követi a cyclops, melyet még jég alól is tudunk szedni.

A tavasz közeledte magával hozza a vizek melegedését, melynek hatására, a cyclops átvált daphniára. Először az apróbb pulex, majd a magna következik. 

Gyermekkorunkban sokszor hallottuk és ezért így él a köztudatban, hogy a daphnia nem jó minőségű eleség. Ez talán abból fakad, hogy akkoriban még nem voltak fagyasztott hal kaják, csak szárított formában kerültek forgalomba. Ezek valóban silány minőségűek voltak, hiszen szinte csak az állat páncélját tartalmazták. 

A mai tapasztalatom, hogy a daphnia szinte egyenértékű a cyclops-szal, mind élő, mind fagyasztott formátumban. Az élővel nem tudunk mellé rúgni, azonban a fagyasztott esetében fenn áll az a hátulütő, hogy ha a fagyasztás során (lassan fagy le) szétfagy, akkor ismételten csak a kitinpáncélt etetjük. 

Plankton hálót sok félét és sok mindenből lehet készíteni. Én üvegszálas szörfárbócból készítettem a nyelét.


A karikát, amelyre a hálót varrjuk (nem mi varrtuk), én egy 8-as rozsdamentes acélből hegesztettem. Minél nagyobb a karika átmérője, annál hatékonyabbak vagyunk.

A hálót egy egyszerű függöny anyagból varrta meg a feleségem.  A háló anyagának mindenképpen műszálasnak kell lenni.Nem jó a túl sűrű szövésű sem, mivel amikor húzzuk, akkor ez gyakorlatilag a vizet nem szűri, hanem maga előtt tolja. 

A planktonozás mozdulatait már biztos sokan olvastátok a Horn-Zsilinszky könyvben. 8-asokat írunk a vízbe, tehát ellenáramba húzzuk mindig a hálót, ezért több vizet tudunk átszűrni. Ha sokat lehet szedni (1,5-2 óra alatt 5-6 kg), akkor víz nélkül, egy műanyag tálcán szoktam hazahozni és itthon villámzáras tasakokban szoktam lefagyasztani.

Egyébként meg 2 darab 20 literes vödörrel szoktam szedni vízzel együtt és azt etetem.

Előtte                                   Utána

Itthon a planktont a tároló edényéből az alábbi eszközök egyikével szoktam kiszűrni.


Egyszerű nagy PVC cső illetve csavaros műanyag doboz tető, ráerősítve ugyan az a függöny anyag, amelyből a planktonháló is van. 

Véleményem szerint a legjobb táplálék az élő eleség. Ha nem így gondolnám, nem mennék ki a tökig érő sárba és nem nyúlkálnék a jeges vízben.