L 202

2015.02.13 20:58

L 202

LDA 57/59

Peckoltia lineola


 

Élőhelye: Rio Orinoco, Amazonas, Venezuela

Mérete: kifejlett mérete 12-15 cm, nálunk 8-9 cm-es korukban már ivarérettek

Ivari különbségek: mint a többi peckoltiánál a kifejlett hím testformája ék alakúa nőstényé kerekebb, pocakosabb.A hím faroknyelén és -uszonyán apró sörték találhatókamelyek a nősténynél hiányzonak.

A tenyészcsapatomat 2012-ben vásároltam, 6 példányt (2 hím, 4 nőstény). Egy 120 literes (50x82 cm alapterületű) akváriumban vannak együtt L288 és L 162-esekkel. Az akvárium berendezése meglehetősen egyszerű: pár darab uszadékfa, néhány kő és a bújkáló csövek. A szűrést kettő darab szivacssezűrő végzi.

 A víz 10-15 nk, 26-30 celsius fokú. A vízcsere tenyész időszakon kívül (májustól novemberig) 10-14 naponta történik. Tenyészidőszakban pedig 4-5 naponta.

 Takarmányozásuk megegyezik a többi L-esével (Etetés). Inkább húsevők, mint növényevők, de étrendjükből nem hiányozhat a növénykiegészítő sem.

 A nászuk ugyan úgy történik mint a többi Peckoltiánál, az ikrás, ívásra kész nőstényt a hím beszorítja a csőbe és elvileg addig nem engedi ki, amíg az le nem rakja az ikráit, amiket a hím megtermékenyít. Előfordul, hogy nem minden esetben következik be az ikrázás. Ilyenkor sikeres lehet például egy vízhőmérséklet változtatás. Mivel cseh típusú átemelőkkel és szivacsszűrővel szűrünk, ezért az akváriumban nincs túl nagy áramlás. Észrevételem szerint nem szükséges nagyobb teljesítményű motoros belső szűrő használata áramlás növelés céljából. 

 Az ikrák száma nálam 25 és 40 között változott. Vízhőmérséklet függvényében 4-5 napon alatt kikelnek és további 8-9 napon belül elúsznak. Meglehetősen lassan nőnek. 1 éves korukra érik el körübelül a 4, talán 5 cm-t.

 Ivarérésük kb 2 és fél, 3 év. Teljes, kifejlett méretüket még később érik el, amelyet természetesen befolyásol az akvárium mérete is. 

 A kishalakat kezdetben kelesztett artémiával indítom és ahogy nőnek, úgy tudok nekik adni ciklopszot, majd artémiát, szúnyoglárvát, stb. 

 

Könnyen tartható és könnyen szaporodásra bírható, ezért bátran ajánlom kezdő akvaristáknak is.