L 169

2015.02.13 20:59

L 169

LDA 1

Panaqolus sp.

Élőhelye: Rio Negro, Rio Demini, Pará, Brazília

Mérete: kifejlett mérete 12 cm

Az első L169-eseimet kifejlett korukban vettem Egresits Jani barátomtól, 5 példányt, 3 hímet és 2 nőstényt. A helyük egy 120 literes (85x50 alapterületű) akvárium. Mint a képeken is látható, az L168-asokkal vannak együtt. 

Ivari különbségek: A hímek farka, ahogy a képet is látható, tele van apró szőrökkel, amelyek a nőstényeknél hiányoznak. Továbbá a hímek felülről vizsgálva ék alakúak, a nőstények pedig kerekebbek, pocakosabbak. 

Mivel kimondottan faevő fajtáról van szó, akváriumukból semmiképpen nem hiányozhat a fa, amely lehet vasfa, mangrove, szőlőgyökér vagy akár egy közönséges, bármely természetes vízből szedett uszadékfa. Ahogy az L168-asoknál említettem, a betett fa meglehetősen hamar elfogyott. Ennek az az oka, hogy én egy nem egy kemény vasfát tettem be nekik, hanem egy közönséges, puha, halastóból kiszedett uszadékfát.

Aljzatnak mosott durva homokot használtam. A szűrést két szivacsszűrő végzi. 

A víz: 10-es nk-ű, 26-28 celsius fokos és tőzeggel vagy égerfa tobozzal barnított. A vízcsere ugyan úgy zajlik, ahogy az L202-eseknél. 

Takarmányozásuk: Nem kimondottan húsevű fajról van szó, ezért nekik gyakrabban adok uborkát, cukkinit, tököt vagy spirulina tartalmú tablettákat. 

Nászuk: ugyan úgy zajlik, mint a többi L-es harcsának. 

A kishalak ikrázástól számított 5 napon belül kelnek ki és további 9-10 nap elteltével úsznak el.

A kishalak megtartása már nem olyan egyszerű, mint mondjuk az L202-esnél. Nagyon sokszor elúszást követően a kishalak felpuffadnak és egy-két napon belül az összes elpotyog. Szaporodásra bírni sem olyan egyszerű. Nem olyan "gyakran" ikrázik, mint például a 202-es.

Az alábbi képen a csőből kiúszott, még szikzacskós kishalak láthatók. Nagyon sokszor a hím kilöki őket, néha csak egy-két darabot, néha akár a felét is. 

A kishalk 2 hónapos korukra kb 1,5-2 cm-esek.

 

Az ikrák száma nálam 20 és 30 között változott, melyeket érdekes módon teljes mértékben, elhullás nélkül fel tudtam neveleni, de előfordult, hogy egyet sem. Kifejezetten lassan nőnek, gyakori vízcsere mellet is csupán a 4-5 cm-es nagyságot érnek el 1 éves korukra.