Faállvány

2015.02.13 21:00

Faállvány

A faállvány ötlete először 2 éve merült fel bennem, amikor kint voltunk Kampsdorfban Timár Tibi és Egresits Jani barátaimmal a Wilhelm családnál. 

Fából készült akvárium állvány kontra vas állvány

Gyorsabb, olcsóbb, tartósabb.

 

Egy ekkora méretű vasállvány ( 3 m 70 cm hosszú, 55 cm mély és 1 m 70 cm magas) közel 65-70.000 Forint munkadíj nélkül, ha saját magad csinálod.

Míg a fa saját kezűleg körübelül 17.000 Forintra jön ki.

A vas leszabása, hegesztése körübelül nekem 2 nap, a festés még további 3 nap. A fa állvány ezzel szemben (aki ügyes és nem feltétlenül asztalos) 1-1,5 nap alatt összerakható. Nem kell festeni. 

Körübelül 5 évvel ezelőtt készült vas állvány lába meglehetősen korrodált, lassan cserére szorul, ami nem kis munkával jár majd.

Míg a fa állvány, ha csak ki nem gyullad, örök. 

Hátránya: A vízszintes fa lécek terhelhetősége, elhajlásuk miatt, meglehetősen alacsonyabb, mint a zárt szelvényé, így egy lécre (egy közbe) csak egy akvárium helyezhető el. Ha többet szeretnénk, akkor akváriumom belül kell elosztanunk. 

Méretezése: vegyük példának az elején említett új garnélás állványt.

A tartó lábak (8 db) 5 x 11,5 cm keresztmetszetű gyalult fenyőből készültek. Én nem tüzépen vásárolt fa anyagból csináltam meg a lábakat, hanem egy régi bontott tetőanyagból fűrészeltem ki. Mert a tüzépes fának sokkal ritkább a szerkezete és ezek a lábak nagyon nagy terhet viselnek.Másrészt ilyen anyagom volt. 

A keresztfák 58 x 38 mm keresztmetszetű lécből vannak. Melyeket az OBI-ban vettem. A vízszintes lécek, amelyekre az akváriumokat tesszük, egyszerű, tüzépen vásárolható 5 x 3 cm keresztmetszetű bramac léc. 

A kereszttartó fák a lábba be vannak sűlyesztve és kapupánt csavarral, illetve 8 mm-es menetes szárral összecsavarozva.  

Ahogy a hátrányánál említettük, nem a vízszintes lécek tartják az akváriumokat, hanem a keresztösszekötő fák.Az egymás mellett elhelyezkedő lábak távolsága: az akvárium hossza + 1,5-1,5 cm ráhagyás. Így a terhelés a keresztfákra oszlik le, ezért a hosszában futó bramac lécek teherhordó szerepe gyakorlatilag nulla. Mivel a keresztfákon van a súly, ezért martam be a lábakba fél centiméter mélyen a keresztfák helyét, így a csavar is elveszti a teherviselő szerepét. 

A hosszaában futó bramac léceknek így gyakorlatilag csak távolságtartó szerepük van.A lécekre ragasztottunk még egy 1 cm vastag hungarocell csíkot. 

Minden állványt több helyen hozzácsavaroztuk a falhoz, hogy a horizontális mozgást teljes mértékben kiküszöbüljük.  

 

Garnélás állvány

 

Az állványon 16 db akvárium kapott helyet, melyek osztás nélkül, illetve 2 vagy 3 részre lettek osztva. 

Az akváriumokért még egyszer hálás köszönet Dénes Attila barátomnak. 

 

A szűrést mattenfilter látja el.

A akváriumokban két féle talajt használtunk.Az egyik a már ismert AKADAMA (eredetileg bonsai talaj).

 

A másik égetettt agyag granulátumamelyet kiforráztunk, azért hogy teljesen elsüllyedjen. 

Reméljük, hogy a legközelebbi blogbejegyzésben már új lakókról is beszámolhatunk.