Etetés

2014.10.31 22:09

A hal illetve garnéla tenyésztés egyik legfontosabb pillére, hogy mit kapnak enni az állatok, mivel ez kulcsfontosságó szerepet tölt be mind a növekedésükben, mind a szaporodásukban.

  A továbbiakban szeretném megosztani veletek, hogy én hogyan etetek, de a könnyebb érthetőség érdekében:

Kishal: számomra addig, amíg kelesztett artémiát kap csak

Növendék: amikor már meg tudja enni a ciklopszot

Én naponta kétszer etetek, a hét minden napján, kivétel vasárnap, amikor böjtölnek, kivéve a kishalak, ők még ilyenkor is kapnak reggel és este is. Fajtól függetlenül a kishalak keltetett artémiát kapnak. Fontos azt tudni, hogy a frissen elúszott kishalak száján pusztán akkora "kaja darab" fér be, mint a szemük. Tehát hiában úszik a táplálékban a kishal, éhen pusztul, mivel nem tudja elfogyasztani.

A továbbiakban arról fogok írni, hogy mit kapnak fajonként a növendék- illetve tenyészhalak, de előtte el szeretném mondani azt, ami általában érvenyes mindegyikre: nagyon fontos, hogy csak annyit etessünk, amennyit nagyon rövid időn belül megesznek. A kishalakat "túl kell etetni", viszont hogy megelőzzük a vizminőségének romlását a lebomló ételmaradék következtében, én csigákat vagy garnélákat szoktam melléjük tenni. Továbbá a nem ragadozó halak mellett szintén vannak garnélák és csigák takarító személyzetként. Az afrikai sügerekhez pedig én maláj tornyos csigákat tettem, mert ezeket nem tudják megölni.

 

Apistogrammák: (+ afrikai törpesügerek)

Tenyészhal:

Reggel: Ha sikerül fognom élő planktont (cyclops, daphnia, szúnyóglárvák) kapnak, 


ha nincsen, akkor fagyasztottat.

Este: fagyasztott vörös-, fekete-, fehér szúnyoglárva, artémia illetve hetente egyszer (élő) tubifeksz.

 Fontos, hogy a tubifeksz és a vörös szúnyoglárva, ne kövesse egymást az étlapon, így megelőzhetjük a bélgyulladást. Nagyon fontos, hogy tubifekszból nagyon keveset adjunk, mert nagyon szeretik és ha nagyon bezabál nagyon gyorsan kaphat bélgyulladást vagy hasvízkort.

 

Növendék:

Reggel: cyclopszot kapnak 

Este: tápot (Perla Larva 5.0) 

 

 

Tanganyika tavi sügerek:

Tenyészhal:

Reggel: lemez táp (Sera Flora, Tropical 36)

 
 

Este: fagyasztott cyclops, daphnia, mysis, artémia, fehér szúnyoglárva

Növendék:

Reggel: cyclops

Este: táp (Perla Larva, Sera Flora)

 
 
 
 
 

Corydorasok:

Tenyészhal:

Este: tubifeksz, élő vagy fagyasztott plankton

Növendék:

Reggel: cyclops

Este: táp (Perla Larva)

 
 
 
 
 

L-esek:

Tenyészhal:

Reggel: sprirulinás tabletta (Hikari, Neptun)

Este: fagyasztott cyclops, daphina, artémia, mysis, vörös szúnyoglárva és heti kétszer zöldség (cukkini, uborka, forrázott sütőtök)

Növendék:

Reggel: cyclops

Este: táp (Perla Larva, SAK spirulina) és heti kétszer zöldség (cukkini, uborka, forrázott sütőtök)

 

 

 

Ancik:

Tenyész:

A tenyész ancik nálam 200 literes nevelő akváriumokban, a növendékek (apisto, tanganyika) alatt vannak, tehát ugyan azt kapják, mint a növendékek. Plussz ők is kapnak heti kétszer vagy háromszor  zöldséget (cukkini, uborka, forrázott sütőtök)

Növendék:

Reggel: cyclops

Este: táp (Perla Larva, SAK spirulina)

 

 

 

 

Garnélák:

A garnélák csak este kapnak enni fagyasztott vörös szúnyoglárva, artémia, plankton, sütőtök, spenót és virág por keverékét.

 Továbbá minden akvárimban van száraz, forrázott falevél (tölgy, mogyoró és egyéb gyümölcsfák levelei)

Néha kapnak forrázott csalán levelet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az etetés az évek folyamán így alakult ki, így vált számomra egyszerűvé illetve rutin szerűvé.  Mások biztosan másként csinálják, ami szintén nagyon jó és sikeres. Ezzel pusztán azt szeretném hangsúlyozni, amit Pasaréti Gyulától sokszor hallottam: ,, A sikeres haltenyésztéshez nem csak egy, hanem több jó út is vezet.'' Tehát nem csak egy sikeres recept van.