L 134

2011.04.07 15:12

L134 (Peckoltia sp.)

Élőhelye: Rio Tapajos és Ri Jamanxim, Pará

Mérete: kifejlett mérete 10-12 cm

Élőhelyén mért vízparaméterek:

        Hőmérséklet: 26-30 C˚

        pH: 5,5-7,5

        KH: 0-5 ˚ dH

        GH: 0-12 ˚ dH

Szinoníma nevek: Leopard Frog Pleco

Ivari különbségek: az ivarérett hímek farka végén és melluszonyán (odontodes) apró szőrök vannak. A nőstény testesebb, pocakosabb.

 
 

Az ivarérett hím oldalán és farkán jól láthatóak az apró szőrök.

 

A nőstényen a szőrök teljesen hiányoznak.

 

 
 
Ivarérés: 2,5-3 év
 

Tartás: Én a tenyészcsapatomat egy 70 l-es akváriumban tartom (2 ♂ 4 ♀) aljzat nélkül. A szűrést egyszerű szivacsszűrő végzi. A hat halnak 2 db kb 12-13 cm hosszú agyagcsövet raktam be. Kezdetben 6 db cső volt bent, de az amúgy is keveset mozgó halak azonnal elfoglalták azokat. Ezért úgy döntöttem, hogy csak kettőt hagyok. Az akvárium berendezési tárgya még uszadékfa. Erre az emésztésük miatt is szükségük van. A vizet kb. 10 nk˚ -ű és 25-26 C˚ -ra állítottam be. Az etetést lámpaoltás előtt fél órával végeztem. (fagyasztott vörös- és fekete szúnyog, artémia, ciklopsz) Próbáltam spenótot, sütőtököt is adni nekik, de nem ettek belőle. Éjszaka sokkal aktívabbak, mint nappal.

 

Tenyésztés: November végén a legpocakosabb nőstény bement az egyik hím elé a csőbe, úgy hogy a hím a cső keresztmetszetét az uszonyaival szinte teljesen elzárta. Így szorította be a nőstényt. Ez tartott egy napig. Majd egy pár nap elteltével ez megismétlődött és a nőstény 2 napig volt bent, majd kijött. Ekkor láttam meg az ikracsomót, amit a hím nagyon takart. Az ikrák sárgák, majdnem borsó nagyságúak és számuk kb. 30 db (erre a kishalak számából következtetek) A kishalak 26 C˚-on 7 nap alatt keltek ki és további 10 nap alatt úsztak el. A táplálásukat keltetett artémiával és spenótpürével kezdtem. Az elúszó kishalak mérete 13-15 mm. Kb. 2 hét után kezdtem el etetni őket ugyanazzal amivel a tenyészhalakat is. Március végéig még 3 ikrázás történt, tehát mindkét hím ikrázott az összes nősténnyel. A kishalak száma 25 és 30 db között változott. Április elejéig az első ikrázásból származó kishalak 4 cm hosszúságot értek el, tehát elég gyorsan nőnek és szerencsére egyetlen egy sem pottyant el.

Növedékek a tenyészmedencében.

 

Jelentős a méretbeli különbség, pedig csak 1 hónap van közöttük.

A neten talált adatok szerint sikeresen tenyésztették Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában. Tudomásom szerint eddig még Magyarországon nem számoltak be szaporulatról.

Ajánlom még a kezdő akvaristáknak is, mivel tartásuk problémamentes és meglehetősen könnyű.

2011. 04. 07.