Vass Lajos 

1991-ben végeztem Kaposváron a Pannon Agrártudományi Egyetem Kisállattenyésztő szakán.

Én is, mint minden akvarista, egy szobaakváriummal kezdtem. Aztán egyre jobban kezdtek érdekelni a dél-amerikai törpesügérek, az apistogrammák. Mivel a halak sikeresen szaporodtak,sorra készítettem az újabb akváriumokat.Egyre több állvány beállítása után, sok-sok munkávál készült el a pincében a mai haloda.

Az apistok után jöttek a dél-amerikai harcsák, majd a tanganyikai-tavi sügerek. Ma már 10000 liter vízben, több mint 60 féle halat tenyésztek.

A halazás révén nagyon sok emberrel megismerkedtem, rendszeresen tartom a kapcsolatot más tenyésztőkkel az ország minden pontjáról. Minden hónapban találkozunk a siófoki akvarista klub tagjaival is.

Igyekszem minél több információt megosztani majd veletek az oldalon.

 

Vass Máté

Már kisgyerek koromban is nagyon szerettem az állatokat, apának hála, nem csak kutyák és macskák voltak, hanem hörcsögtől elkezdve teknősökön át egészen a papagájokig. Mostanra már csak az előbbi kettő és a halak maradtak. No meg a garnélák. A kapcsolatunk úgy kezdődött, hogy apa beszerzett valahonnan édesvízi gömbhalakat, de azok sehogy nem akartak szaporodni. Azt mondta, hogy ha kapnának enni minden nap csigákat, lehet hogy ez megváltozna. Én kis 12-13 évesen mondtam neki, hogy na majd én tenyésztek neki. Csináltunk is a szobámba egy kis 10-15 literesen akváriumot. Eltelt 1-2 hét és az iskolából hazajövet új lakókkal gazdagodott a kisakváriumom 10 red cherry személyében, akikkel apa lepett meg. Mondanom sem kell, nagyon el voltam ragadtatva, esténként akár egy órán át képes voltam nézegetni őket, nagyon lenyűgöztek. Nem kellett sok idő, a kis szobai akvárium helyére egy 60 literes került, melyekbe már újabb garnéla fajták is helyet kaptak. Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy bizonyos fajokat nem lehet együtt tartani.  Ahogy erről tudomást szereztem, szereztünk, helyet kaptam én is apa "földalatti halas birodalmában", 4 kisakváriummal. Ezután, lehet hogy ez valamilyen családi ragály, de egyre szaporodtak az én akváriumaim is, a növekvő számú állványokon. Jelenleg 40 akváriumban tartok és több-kevesebb sikerrel szaporítok garnélákat.

A haloda 2.0

Az elmúlt 1-1,5 évben új állványokkal bűvült a haloda, továbbá a halazási ragály átragadt a szomszédos szobára is, azzal a különbséggel, hogy ide egy új, nagy garnélás állvány került. Halak csupán 3 akváriumban kaptak helyet ebben a szobában, egy kisebb állványon, ami azért költözött ki a benti helyiségből, mivel (egy elöregedett/rozsdásodott álvánnyal egyetemben) a helyére egy új, nagy fa állvány került, melyen többnyire Tanganyika-tavi sügerek kaptak helyet. A pincében található akváriumok száma így több mint 200 darabra nőtt és a vízmennyiség is átlépte a 10000 literert. 
 

A haloda

A kb 25 négyzetméter nagyságú haloda a pincénkben található.

A 9 állványon körübelül 150 akvárium (5 litertől a 220ig) van, ami 9000 liter vizet tesz ki.